mama

10 Anti-stress tips ‘voor moeders’.

 

sunglasses-3363789_1280

1. Sta vroeg op.

Zet de wekker en sta vroeg op. Bij voorkeur voor je kind(eren) wakker zijn. Dan haal je het meest uit je dag. Houd jezelf eraan dat je niet te lang op de bank blijft hangen / aan tafel blijft zitten. En begin vroeg met je dagelijkse routine.

2. Eet voldoende en regelmatig.

Je lichaam heeft energie nodig en die kun je het beste op peil houden door regelmatig te eten. Het beste in de vorm volgorde van: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje en de avondmaaltijd. Bij voorkeur natuurlijk gezonde en gevarieerde voeding, want dat is het beste voor je lichaam.

3. Zorg voor voldoende slaap.

Het lichaam heeft ook rust nodig om goed te kunnen functioneren. Gemiddeld heeft een volwassen zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dus probeer daar wel zoveel mogelijk aan te komen. Ik weet dat dit vooral met jonge kindjes/ baby’s niet haalbaar is. Maar voor alle andere mama’s, sla soms een netflix aflevering over en ga optijd naar bed ;-).

4. Sport / yoga.

Het is geen nieuwtje dat sport en yoga goed zijn voor lichaam en geest. Probeer dagelijks wat te bewegen. Ook al is het alleen maar door middel van een home workout. Die duren vaak slechts 20-30 minuten en kun je vanaf je mobiel, tablet of televisie bekijken. Je krijgt daardoor meer energie en het werkt stressverlagend.

5. Plannen.

Koop een planner! Ik heb er sinds kort een in huis en het werkt fantastisch. Ik vergeet minder, plan vaker in wat ik wil gaan koken en ik zet erin welke huishoudelijke taken ik voor die week wil af hebben. Het geeft veel meer rust in je hoofd als je niet continue hoeft te denken over wat je nog allemaal moet doen / van plan was om te doen.

6. Ontspanning.

Probeer regelmatig iets te doen wat jou echt ontspanning geeft. Een warm bad, een maskertje, je favoriete serie kijken. Een beetje ‘me-time’ is soms ook nodig. Gun jezelf er de tijd voor en laat desnoods de boel even voor wat het is.

7. Praat over je problemen en knelpunten.

Blijf niet rondlopen met problemen. Als je ergens mee zit bespreek dit dan met een familielid, gezinslid of goede vriend(in). ย Vaak weten zij wel raad of lucht het iniedergeval op om je verhaal even kwijt te kunnen. Problemen/ knelpunten lossen zich niet vanzelf op. Maar er is (bijna) altijd wel een manier om er een oplossing voor te vinden.

8. Laat de tv uit / telefoon weg.

Tv en telefoons kunnen voor enorm veel afleiding zorgen. Ik heb hier zelf ook behoorlijk veel last van en verspil daardoor soms enorm veel kostbare tijd die ik eigenlijk aan andere dingen had willen besteden. Vooral de mobele telefoon. Leg weg dat ding en houd jezelf voor om niet elke 10 minuten te kijken of je iets ‘gemist’ hebt. Als ze je echt nodig hebben, bellen ze wel.

9. Laat je kind(eren) ‘helpen’.

Tijdens je dagelijkse huishoudelijke activiteiten kunnen kinderen ook voor enorm veel afleiding zorgen. Een baby ligt nog wel eens in de box. Het zijn vooral de peuters die veel aandacht vragen. Laat ze daarom soms wat vaker ‘meehelpen’. Koop ze een speelgoed stofzuiger of geef ze een poetsdoekje in de hand. En je zult zien dat ze zich echt wel even vermaken. Datzelfde geldt voor het koken. Laat ze bijvoorbeeld de groenten wassen of aangeven. Zo voelen ze zich betrokken en zijn ze minder geneigd om streken uit te halen.

10. Care less.

Is je dag niet zo verlopen zoals je het eigenlijk voor ogen had? Nou en? Morgen is weer een nieuwe dag. Of herken je het niet? Het is een stralende dag, heerlijk weer. Ideaal om even naar met je kindje(s) of gezinnetje erop uit te gaan. Maar je was eigenlijk van plan om vandaag nog de keuken uit te soppen. Of je hebt nog niet alles gedweild. Soms moet je op zo’n moment gewoon even alles laten liggen en lekker gaan genieten.

 

2 gedachten over “10 Anti-stress tips ‘voor moeders’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s