personal

Plog #1: een werkdag als doktersassistente.

IMG_20180514_191659

Vooraf in het kort: Ik werk al sinds 2010 als gediplomeerd doktersassitente in een huisartsenpraktijk. Dit doe ik parttime en vind het nog altijd erg leuk om te doen. In mijn allereerste ‘plog’ (photo-log), wil ik jullie laten zien waar mijn werk zoal uit bestaat en hoe zo’n werkdag als doktersassistente eruit ziet.

08.00 uur: Ik was ’s morgens optijd aanwezig dus ik zit al klaar met koffie in de backoffice om de telefoon aan te kunnen nemen.

IMG_20180514_191451
Mijn werkdag begint met koffie. Het notitiebriefje en de pen liggen al klaar. De werkdag kan beginnen.

Het is de maandag na de meivakantie. En dat was te merken. Het was meteen al heel druk aan de telefoon. Ik begon met 7 wachtenden in de wachtrij. Natuurlijk probeerde ik alle telefoontjes zo snel mogelijk af te handelen. Maar met de ene patiënt ben je bijvoorbeeld na 1 minuut al klaar en een andere heeft misschien 6 minuten nodig. Daar kan ik dan helaas niets aan doen, maar het is natuurlijk wel erg vervelend voor de andere wachtenden in de rij. Ik kan niet meer doen dan mijn best, denk ik dan.

En dat heb ik ook gedaan. In totaal heb ik de hele ochtend zo’n 10 minuten lang geen lijn gehad en verder tot 12.30 uur continue telefoontjes aangenomen. Ik heb wel in die 10 minuten tijd af en toe een hapje ontbijt genomen. Want daar was ik thuis vanochtend veel te gehaast voor.

IMG_20180514_191345
Mijn ontbijtje!

Tussen 12.30 – 13.30 uur is de telefoonlijn altijd alleen nog bereikbaar voor spoedgevallen zodat wij in alle rust kunnen lunchen en taken kunnen bijwerken. Ik moest nog veel regelen en labformulieren/ verwijzingen maken. Toen ik hier eindelijk mee klaar was, ben ik pauze gaan houden en heb ik met 2 andere collega’s buiten een klein rondje gelopen om onze benen te strekken.

IMG_20180514_191537
Lunchtijd!

13.30 uur: De pauze was afgelopen en ik stond nog steeds ingepland voor de backoffice. Dus ik mocht weer plaatsnemen achter de telefoon. Het was nu een stuk rustiger. Dat betekende dat er eindelijk tijd was om de herhaalreceptenlijn af te luisteren. En na een kwartiertje waren alle herhaalrecepten al afgehandeld! Omdat het nog steeds vrij rustig was ging ik ook alle patiënten terugbellen die mij vanmorgen een vraag aan de huisarts hadden laten voorleggen en waar ik inmiddels antwoord op had gekregen.

15.20 uur: Eindelijk tijd voor afwisseling. Ik stond ingepland voor het assistentespreekuur. Ik begon met het prikken van een CRP bij een jongeman. Om deze waarde te bepalen, prik ik met een prikpen een klein gaatje in de vinger van de patiënt. Hierna vang ik een druppel bloed op met een buisje en doe het vervolgens in een apparaat. Dat apparaat gaat dan de CRP waarde (ontstekingswaarde) meten.

IMG_20180514_191630
CRP meter

Daarna kwam er een mevrouw met bijtwond (hondenbeet) in haar vinger. Bijwonden kunnen in de meeste gevallen beter niet gehecht worden in verband met infectiegevaar. En als je binnen de laatste 10 jaar geen tetanus injectie meer gehad hebt, heb je een herhaling nodig. Deze mevrouw heeft er vorig jaar nog een gehad voor een soortgelijk incident. De huisarts kwam beoordelen of het zeker niet nodig was om deze wond te hechten en gaf mij vervolgens de opdracht het alleen schoon te maken en te verbinden. Ook stuurde de arts een antibioticakuur door naar de apotheek voor de patiënt (preventief om infecties te voorkomen).

Na deze 2 patiënten kwam er nog een man voor een spoed ECG (hartfilmpje), waarvan de uitslag gelukkig goed was. En de laatste patiënt kwam voor het zetten van een vitamine B12 injectie.

IMG_20180514_191413
Vitamine B12 injectie. Deze wordt meestal gezet in de bilspier.

Toen mijn spreekuur was afgerond heb ik alle gegevens van de patiënten ingevoerd in hun dossiers en al mijn overige taken afgehandeld. En rond 17.10 uur was mijn eerste werkdag van deze week (eindelijk) afgerond.

IMG_20180514_191719
Wist je dat: Wij doktersassitentes ook urines nakijken onder de microscoop? Voor onderzoek naar een mogelijke blaasontsteking letten wij vooral op de aanwezigheid van bacteriën, leukocyten (witte bloedcellen), en erytrocyten (rode bloedcellen).

Dit was dan mijn allereerste plog! Wil je in een reactie laten weten wat je ervan vond?

Xoxo Gianna

2 gedachten over “Plog #1: een werkdag als doktersassistente.

  1. Leuk! Wilde altijd al weten hoe een dag er voor jullie uit zag. Je bent overal maar druk mee! Kan me voorstellen dat het leuk is aan de eind van de middag wat anders te doen dan alleen telefoontjes. Leuk hoor!

    Liked by 1 persoon

    1. Soms zit ik ook aan de frontoffice (balie). Meestal is er meer tijd voor administratie maar op maandag is het vaak drukker. En dan al helemaal na een vakantie! 😁 Bedankt voor je reactie x

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s