kind

Baby vs Peuter

Ik dacht: ‘Hoe ouder ze wordt hoe meer ze zichzelf kan verwoorden en we haar dingen kunnen uitleggen.’
Ja, dat is inderdaad zo en dat is ook heel erg fijn. Elena kan nu aangeven wanneer ze honger heeft, moe is, pijn heeft, ook waar ze pijn heeft en vooral heel goed aangeven wat ze NIET wil.
 
Ik heb een lijstje gemaakt waarin eigenlijk uit blijkt dat ik de babytijd juist eigenlijk relaxter vond als de peutertijd waarin Elena zich nu in bevind.

Baby vs Peuter: opruimen

Een baby maakt geen troep, hooguit als ze kunnen kruipen maar in die tijd kon Elena zich altijd heel goed op een speeltje concentreren.

Elena maakt op dit moment continu troep. Ze speelt meestal overal maar even mee maar trekt de hele speelgoedkist overhoop. En al het speelgoed ligt dan ook echt overal! Per dag ruim ik meerdere keren op en laat ik haar ook mee helpen met het opruimen.

Baby vs Peuter: huishouding

Toen Elena een baby was sliep ze vaak en kon ik haar ook even in de box leggen / in de eetstoel zetten. Ik dronk ’s morgens een kop thee en begon met het huishouden. s’ Middags was ik altijd klaar en kon ik na haar middagdutje heerlijk even gaan wandelen of met haar spelen.
Nu heb ik eerst ’s morgen koffie nodig en lijkt het soms of ik helemaal nooit echt ‘klaar’ ben met het huishouden.
Als ik stofzuig wil ze ook de stofzuiger vasthouden, ben ik bijna klaar met de was vouwen dan ligt een stapel weer overhoop, heb ik net gestofzuigd dan liggen er weer kruimels op de grond. Ook als ik aan het koken ben wil ze eigenlijk continu aandacht. Het woord ‘geduld’ dat kennen peuters nog niet ;-).

Op een speelse manier probeer ik haar overal bij te betrekken en haar overal met mee te laten helpen. Dit helpt erg goed maar je bent wel 2x langer bezig met je dagelijkse klussen. Ik heb dan ook geleerd om dit wat meer los te laten. En voor Elena heb ik alvast een speelgoedstofzuiger gevraagd aan Sinterklaas!

Baby vs Peuter: slapen

Baby’s slapen veel overdag maar zijn in het begin ook ’s nachts een of meerdere keren wakker. Dit vergt best veel energie. Maar omdat Elena mijn enigste kindje was, en ze toch al vrij snel doorsliep heb ik dit nooit als iets vervelends gezien.

Elena als peuter gaat eigenlijk altijd wel makkelijk slapen. Alleen heeft ze sinds kort het ‘tijdrekken’ ontdekt. We lezen haar meestal een verhaaltje voor voor het slapen gaan en daar komt nu de laatste tijd achteraan: ‘Lena wil nog even water drinken.’, ‘Mama ik moet poepen’ en ‘Nog een verhaaltje lezen’.

Ik vind persoonlijk helemaal niet vervelend. Ik doe gewoon wat ze vraagt en snel daarna weet ze dat het dan echt klaar is en tijd is om te gaan slapen.

Baby vs Peuter: eten

Baby’s krijgen op vaste tijden voeding en na een paar maanden ook bijvoeding. Dit weet je van te voren. Dus kun je er alles op inplannen. Elena heeft in haar babytijd nooit last gehad van krampjes of dat ze iets niet lustte. Dus ze was hierin heel makkelijk.

Peuter Elena wil eigenlijk de hele dag door eten. Het liefst alles wat niet mag. Bijvoorbeeld om 8 uur ’s morgens een snoepje of een ijsje willen. Natuurlijk krijgt ze dit nooit maar wordt hier toch regelmatig heel boos en verdrietig om.

Toch eet ze tegenover andere peuters echt heel goed. Ze eet haar boterham, fruit en groente en doet hier tot nu toe gelukkig helemaal niet moeilijk om. Wel wil ze regelmatig onderhandelen: ‘Eerst broodje, dan bumbakoekie?’

Baby vs Peuter: uitstapjes en uiteten

Toen Elena een baby was ging ze echt OVERAL mee naar toe. Omdat ze zo’n makkelijke baby was ging dat ook goed. Vooral na mijn borstvoedingsperiode kon ik haar gewoon overal een flesje geven, luier verschonen en slapen deed ze gewoon in de kinderwagenbak. Langdurig dineren was dan ook geen enkel probleem.

Nu kiezen we enkel kindvriendelijke uitstapjes en restaurants uit. We bezoeken regelmatig de kinderboerderij, speeltuinen, pretparken, dierentuinen en het indoorspeelparadijs.

Als we gaan uiteten kiezen we meestal voor een pannenkoekenhuis, sushi/wok restaurant of Duitse imbiss. Als we dan toch een keer uitgebreid willen dineren gaat Elena logeren bij opa en oma of komen die voor een paar uurtjes naar ons thuis.

Baby vs Peuter: in de auto

Elena vond het als baby altijd wel prima in de auto. We zijn zelfs een keer met de auto op vakantie geweest en hadden hiervoor een speciale reiswieg gehuurd. Ze heeft de hele nacht doorgeslapen om de achterbank.

Als we nu met Elena autoritjes maken gaat dat meestal ook wel goed. Ik zorg vaak dat ik de tablet mee neem en kleinere afstanden zijn sowieso geen probleem voor haar.

Maar als ze het niet heeft zitten of moe is kan ze ook heel vervelend zijn. Dan gooit ze bijvoorbeeld met opzet haar knuffel op de grond en gaat dan oneindig zitten te zeuren om haar knuffel die volgens haar ‘op de grond is gevallen’. Niet erg handig als je 130 rijdt op de autobaan en moet opletten. Gelukkig kan ik me op de een of andere manier hier best goed van afschakelen op zo’n moment.

Dus peace of cake??? Nee dat echt niet.
Heel gezellig? Dat is een peuter wel!

Ze kunnen eindeloos knuffelen en zeggen dat ze van je houden. Je kunt samen met ze giechelen en spelen. En ze zijn vooral ook heel erg grappig. Ik vind het heerlijk! En als ik meer energie nodig heb, drink ik gerust nog een kopje koffie! ;-).

 

Xoxo Gianna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s